Our clients came to us wanting a contemporary extension to their house in Artarmon’s heritage conservation area. The young family wanted modern living spaces integrated with a new covered outdoor entertainment area and swimming pool.

To address the client brief for a contemporary design within a heritage conservation area, our solution was to maintain a traditional presence to the street front while opting modern open living to the rear.

The contemporary extension has been designed for indoor-outdoor living with tall raking ceilings opening up to the north. Included in the extension are new bathrooms, a bedroom, as well as a new dining room, living/gym room and study connected to the pool and outdoor entertainment area. The orientation of large windows and glazed doors to the northern side makes for well-lit, naturally ventilated and open spaces.

The family’s existing living/kitchen/dining areas have been reconfigured to create a larger open plan living/kitchen area, butler’s pantry and mudroom. The complete upper floor of the existing residence has also been redesigned to create a spacious parent’s retreat suite, complete with bedroom, en-suite, walk-in-robe and study.

Construction has progressed well with modern slim line bricks laid, steel structure installed and swimming pool concrete poured. Our clients are pleased with the process thus far, love the architectural design, volume and sense of the spaces taking form. Recent pictures of the extension under construction can be viewed below.

Double-storey rear of house prior to construction works
Above: Double-storey rear of house prior to construction works.
Rear elevation of new extension with external finishes visualised on drawing
Above: Rear elevation of new extension with external finishes visualised on drawing.
Contemporary extension under construction with rear of existing house behind
Above: Contemporary extension under construction with rear of existing house behind.
Contemporary extension and swimming pool under construction
Above: Contemporary extension and swimming pool under construction.

Credits

Project Team: Owen Haviland, Andrew Coutinho, Sogol Zarsav & Haviland Architects team

Builder: BNT Constructions

Engineer: Docker Smith

Certifier: S&L Certifiers

Surveyor: Beyond Measure Surveys

Landscape: Space Landscape Designs