Our clients came to us requiring an extension and renovation of their two-storey traditional terrace house in Crows Nest, which had a dated rear addition. Being a busy urban family, they asked us to create a more contemporary home with more useable space and modern finishes.

Their corner terrace house is located in a heritage conservation area and is the bookend of a terrace house row. We engaged in lengthy discussions with North Sydney Council Heritage Planners early in the design process to manage their and the clients’ expectations. It was important that the existing streetscape and traditional roof forms maintained the existing streetscape.

There was an existing attic space only accessible through a bedroom man hole in the ceiling. To accommodate more habitable and useable space in this attic, we lowered partially the ceiling height of the first floor and designed new stairs to the space creating an attic bedroom.

The existing roof over parts of the first floor was maintained while the first floor was reconfigured to create a new master suite, which includes a walk in robe, ensuite and larger bedroom. A new hidden ‘Narnia’ wardrobe has been designed off the new stairwell to delight the younger members of the family. We designed a new large corner window to the extension of the first floor with similar fenestration to the existing stairwell window, so that the terrace house appears as a balanced whole when viewed from the side laneway and corner of the lot.

Modern joinery and finishes have been applied to the rest of the house, including existing kitchen, living room and laundry. Period details characteristic of the terrace house have also been restored, to maintain and enhance the heritage streetscape.

Construction has progressed well and building works are nearing completion.

Recent pictures of the renovations under construction can be viewed below.

 

Terrace house prior to alterations and additions workTerrace house prior to alterations and additions work.

 

Corridor under construction.Left: Stud framework for new master suite under construction.
Right: New corner window, walls painted and carpet laid.

 

Vanity and bathroom fixtures installed in new master ensuiteVanity and bathroom fixtures installed in new master ensuite.

 

New corner window first floor extension as viewed externally, painting in progressNew corner window first floor extension as viewed externally, painting in progress.

 

New corner window first floor extension as viewed externally, painting in progressNew corner window first floor extension as viewed externally, painting in progress.

 

New timber stairs under constructionNew timber stairs under construction.

 

Recessed wall lights of new timber stairsRecessed wall lights of new timber stairs.

 

New attic stair skylight and bedroom joineryNew attic stair skylight and bedroom joinery.

 

New timber fin screen and pendant lights to existing stairwellNew timber fin screen and pendant lights to existing stairwell.

 

New timber fin screen and pendant lights to existing stairwellNew timber fin screen and pendant lights to existing stairwell.

 

Kitchen under constructionLeft: Internal demolition of kitchen.
Right: New joinery and appliances being installed into the kitchen.

 

Living area alterations under constructionLeft: Living area prior to alterations and additions work.
Right: Living area modern alterations and additions under construction.

 

External restoration work being conductedExternal restoration work being conducted.

 

Credits

Project Team: Michele Harding, Andrew Coutinho, Cameron Robins, Esraa Kalil, Sogol Zarsav & Haviland Architects team

Builder: Wolf Constructions

Engineer: Docker Smith Pty Ltd

Certifier: Comcert Building Certifiers

Surveyor: PSN Land Surveyors

Windows: NICCO Joinery

Joinery: Tasman Custom Joinery

Kitchen benchtops and splash back: Corian