Our clients came to us, wanting to completely transform and renovate the front of their house to look more modern and contemporary. They asked us to improve the flow of their house, with clean lines, modern finishes and to maximise the natural light throughout the entire house. The existing dwelling is painted double brick with a tiled roof and is approximately 70 years old.

After receiving inspiration from one of our completed contemporary new dwellings located in Castlecrag, the owners of this characteristic Californian bungalow style house wanted an extension to their home that brought in natural lighting and allowed for cross ventilation throughout the whole home. Our team designed a solution to this request and chose to orientate the house towards the sun to make the most out of the natural sunlight.

Aside from the primary dwelling, our client also asked for a self-contained and separate secondary dwelling space for an ageing relative of the family. Being a generous block of land there was the opportunity to build a separate secondary dwelling at the rear of the existing dwelling. This secondary dwelling is a one-bedroom space, with a kitchen, study and wheelchair accessible bathroom and is currently undergoing construction in the back garden of the property. The existing garage and pool have been removed and filled with concrete to accommodate for the foundations and construction of the secondary dwelling.

The house needed to be able to maintain vehicular access from the street to both dwellings and our team of architects proposed a new garage at the front of the property. They also decided to keep the existing driveway to allow for accessible entry into the secondary dwelling.

Construction of the secondary dwelling has commenced and with the current fine weather is progressing well.

Recent pictures of the site and construction can be viewed below.

 

Lindfield house existing house
Above: Existing front view of the house from the street.

 

 

Lindfield house sketch design front street elevation
Above: Sketch of the new elevation from the street (main dwelling).

 

 

Above: View from inside the existing house, looking out to the existing back garden, where the new secondary dwelling is to be situated.

 

 

Pool area before
Above: Pool area before.

 

 

 

Laying of the concrete foundation for the secondary dwelling.
Above: Laying of the concrete foundation for the secondary dwelling.

 

 

Timber framework in place for construction of the secondary dwelling located on the back of the property.
Above: Timber framework in place for construction of the secondary dwelling located on the back of the property.

 

Raking ceiling framing to entrance patio and carport of secondary dwelling. Bricks delivered ready for laying.
Above: Raking ceiling framing to entrance patio and carport of secondary dwelling. Bricks delivered ready for laying.

 

 

Internal framing of secondary dwelling, ready for roof tiling and wall sheeting.
Above: Internal framing of secondary dwelling, ready for roof tiling and wall sheeting.

 

Credits

Project Team: Owen Haviland, Michele Harding, Cameron Robins & Haviland Architects team

Builder: Arnold Constructions

Engineer: Docker Smith Pty Ltd

Certifier: Comcert Building Certifiers

Surveyor: PSN Land Surveyors

Roofing: Monier

Windows: Hanlon Windows Australia Pty Ltd

Joinery: Tasman Custom Joinery

Kitchen Benchtops: Caesarstone Australia and Laminex

Tiles: Slate Victorian Bluestone, Amber Tiles

Air Conditioning (secondary dwelling): Hitachi

Arborist: Bluegum Tree Care & Consultancy