Our clients came to us wanting a contemporary extension to their beautiful Federation home in Sydney’s leafy north shore. Over several months of iterative design, Michele, Deepika and the Haviland Architects team worked collaboratively with our clients and consultants to develop a design that we were all happy with.

Under the management of John Duffy and Brendan Maguire (Site Foreman), the whole construction team from Duffy Constructions have worked with continued diligence and in close association with the team at Haviland Architects. The builders have a hands-on approach and have been extremely adaptable to the challenges experienced whilst working with an existing structure over 100 years old.

The family looks forward to using the new spaces over Christmas and the summer holidays.

Here are the latest photos of our client’s new extension nearing completion.

Haviland Architects_Federation House, Lindfield_Before_Front
Above: Existing front Federation house retained.
 Living room with cathedral ceiling and large picture windows nearing completion.
Above: Living room with cathedral ceiling and large picture windows nearing completion.
Living room with fireplace and joinery nearing completion.
Above: Living room with fireplace and joinery nearing completion.
Existing kitchen before (left) and now ample space to prepare meals for the family of six with four adult children (right).
Above: Existing kitchen before (left) and now ample space to prepare meals for the family of six with four adult children (right).
View of dining and living rooms from kitchen, awaiting installation of stone bench tops for completion.
Above: View of dining and living rooms from kitchen, awaiting installation of stone bench tops for completion.
Dining room looking towards alfresco dining area. Cathedral ceiling and large picture windows above bi-fold glazed doors provides generous natural lighting levels.
Above: Dining room looking towards alfresco dining area. Cathedral ceiling and large picture windows above bi-fold glazed doors provides generous natural lighting levels.
Alfresco dining area with adjustable louvre pergola connects the house to the North-West facing backyard, garden and swimming pool areas.
Above: Alfresco dining area with adjustable louvre pergola connects the house to the North-West facing backyard, garden and swimming pool areas.
Skylight windows enhance the alfresco dining area.
Above: Skylight windows enhance the alfresco dining area.
The rear portal frames act as a contemporary contrast to existing Federation house.
Above: The rear portal frames act as a contemporary contrast to existing Federation house.
An early stage hand-drawn schematic design proposal for the rear elevation.
Above: An early stage hand-drawn schematic design proposal for the rear elevation.
View of rear, before (left) and what it looks like now nearing completion (right).
Above: View of rear, before (left) and what it looks like now nearing completion (right).

Credits

Project Team: Michele Harding, Deepika Ratnaraj & the Haviland Architects team
Builder: Duffy Constructions Sydney (John Duffy and Site Foreman Brendan Maguire)
Engineer: Docker Smith Consulting Engineers
Certifier: Comcert
Surveyor: Kevin Brown & Associates
Windows: Stegbar (picture windows site constructed by builder)
Kitchen and Joinery: BK Kitchens
Stone Bench Tops: Harry!
Solar Panels: Solar Bright
Air Conditioning: Peter Forrester, Air Comfort Co. of Australia
Asbestos: Ibrahim Ech, Safety & Environmental Services Australia
Adjustable Pergola Roof: LouvreTec, Central Coast
Tiles: Academy Tiles & Old English Tiles
Appliances: Winning Appliances
Bathroom and Plumbing: Reece